Perlele pierdute

Perlele pierdute

1. Perla Paterson

pp1

În anul 1857 într-un râu din comitatul Passaic / New Jersey / SUA a fost descoperită o perlă cu greutatea 93 grain (23,25 ct.); ulterior a fost descrisă (Kunz şi Stevenson, „The Book of Pearls”, 1908) drept perfect sferică, având tonalitate roz.

A fost vândută lui Charles L. Tiffany, de acesta unui dealer din Franţa; de la acesta a cumpărat-o împărăteasa Eugenie de Montijo, soţia lui Napoleon III.

Odată cu abdicarea familiei imperiale se susţine că această perlă (şi alte bijuterii) a ajuns în posesia stomatologului împărătesei, un american numit Thomas Evans.

Se susţine că o perlă cu aceeaşi greutate aflată actualmente în colecţiile Institutului Smithsonian / Washington D.C. / S.U.A., montată într-un ac ornat cu şerpi (email şi diamante), ar fi această perlă Paterson (cunoscută şi drept „Queen Pearl” / „American Queen Pearl” / „Tiffany Queen Pearl”).

Diferenţa dintre forma barocă a perlei din colecţiile Smithsonian şi cea sferică descrisă de Kunz este pusă pe seama faptului că acesta din urmă s-a înşelat (?!) în descrierea ei ş.a.

Este perla deţinută de Smithsonian una şi aceiaşi cu perla Paterson?

(În prima imagine bijuteria din colecţiile Smithsonian; în a doua, Eugenie de Montijo.)

pp3

2. Perla Gogibus

gog1

În anul 2010 o firmă americană a prezentat (foto) drept „posibil” perla Gogibus un pandant din aur cu o perlă de apă sărată (greutate estimată cca. 572 grain / 143 ct.), certificată de Asociaţia Gemologică a Marii Britanii.
Preţul cerut, 3 milioane dolari.

Provenind din Indiile de Vest gema a aparţinut regelui Spaniei Filip al IV-lea (1605-1665, în tablou); a fost cea mai mare perlă cunoscută din sec. XVII.

Ţinând cont de descrierea ambiguă din literatura de specialitate, imaginea din postare „ar putea” înfăţişa inclusiv perla de mult pierdută Gogibus; 3 milioane de dolari sunt-însă-o certitudine, nu o „posibilitate”

gog2

3. Perla Arco Valley

pavv

Câteva date figurează într-o postare din decembrie anul trecut; nu consider necesar să le reiau.
Vezi
http://www.expertizarebijuterii.wordpress.com/2013/12/10/perla-arco-valley/

4. Perlele Dodge / perlele împărătesei Ecaterina II a Rusiei

hed

Cu câteva luni înainte de a muri magnatul american Horace Elgin Dodge (1868-1920) a cumpărat de la firma Cartier un colier compus din 5 şiraguri de perle naturale (389 perle, greutate totală 4.305 grain / 1.076,25 ct.) cu o închizătoare cu email şi altele două cu diamante.

S-a susţinut că bijuteria s-a aflat în colecţia personală a împărătesei Ecaterina II „cea Mare”, iar preţul a fost pe măsura originii atribuite: 825.000 USD (o altă versiune, 1.500.000 USD; vezi articolul din The New York Times, 20 ianuarie 1922, „MRS. DODGE ADMITS NECKLACE IS HERS” disponibil pe Internet).
Hans Nadelhoffer, în a sa monumentală lucrare „Cartier. Jewellers Extraordinary”, prezintă mai detaliat modul în care s-a desfăşurat tranzacţia între Dodge şi reprezentantul Cartier, în câteva rânduri pline de umor.

O porţiune din acesta (3 şiraguri cu 224 perle şi o închizătoare cu diamante, următoarea imagine) a apărut la o licitaţie în 2008, SUA, fiind vândută cu 600.000 USD.
Valoarea celor 825.000 USD din 1920 actualizată (2014) poate depăşi lejer 10 milioane; proporţional, pentru cele 3 şiraguri din 2008 s-a obţinut cca. 1/10 din preţul plătit în 1920.

Sunt acestea perlele lui Ecaterina II?
Dolarii plăţiţi în 1920, 825.000 sau 1.500.000, au fost-însă-americani.

3pp

5. Perla Asiei

prl1

În imagine un ornament cu prinzând o perlă naturală de apă sărată, formă barocă, greutate cca. 2400 grain / 600 ct. / 120 g.

Expusă de către Institutul Smithonian din SUA, se sugerează că ar aparţine în prezent unui colecţionar britanic.

Se presupune că a fost descoperită în Golful Persic / de unde a ajuns în tezaurul mogulilor / pe care l-a jefuit Nader Shah al Persiei / care i-a trimis-o cadou împăratului Qianlong al Chinei / care a fost îngropat cu ea / iar hoţii care i-au jefuit mormântul au dus perla în Hong Kong / de unde a ajuns în Franţa / de unde…etc., etc.

Cât din această poveste este adevăr şi căt ficţiune, greu de spus.

Bancnota următoare a fost emisă în China de o bancă subordonată japonezilor, cândva între anii 1938-1945. Îl înfăţişează pe împăratul Qianlong, 1711-1799.

qianlong

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s