Diamantele din Borneo

Diamantele din Borneo

diamante din Borneo

La început au fost diamantele din Golconda, India; apoi Brazilia, Africa de Sud, ş.a.

Un mic detaliu este trecut cu vederea: europenii au ştiut de existenţa unei alte surse de diamante, înaintea descoperirii celor din Brazilia, şi anume a celor din insula Borneo / Kalimantan.

Terenurile cele mai bogate sunt situate în apropiere de oraşul Pontianak, în lungul râului Landak, şi la baza lanţului muntos Meratu. Producţia anuală este-în prezent-de cca. 600.000 carate. Ocazional au fost descoperite diamante brute de 150-200 carate, şi diamante colorate.

cartea lui Duarte Barbosa

Primele mărturii se află în rapoartele din 1518 ale portughezului Duarte Barbosa, cumnat cu mai cunoscutul Ferdinand Magellan (http://en.wikipedia.org/wiki/Duarte_Barbosa); în 1565, celebrul negustor de diamante şi călător, Jean-Baptiste Tavernier, ajunge la Batavia (actuala Jakarta, capitala Indoneziei), unde se desfăşura un comerţ activ cu aceste diamante. Ulterior monopolul a fost deţinut de VOC / Vereenigde Oost-Indische Compagnie, Compania Unită a Indiei Orientale (http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_East_India_Company).

VOC

Una dintre cele mai importante colecţii din lume cuprinzând diamante din Borneo, pe care autorul blogului a văzut-o, se află în Jakarta, Muzeul Naţional de Istorie a Indoneziei.

Două diamante majore se află în Olanda: la Rijksmuseum, Amsterdam, diamantul numit Banjarmasin (vezi http://www.langantiques.com/university/index.php/Banjarmasin_Diamond), cântărind 40 ct; iar în Muzeul regal de etnografie din Leyda, diamantul Lombok, peste 50 ct, şi cel mai mare cunoscut ca provenind din Borneo.

Borneo

Diamantul Banjarmasin

banjarmasin1

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s